Algemeen

De IJsclub bestaat sinds 1895 en is daarmee de oudste vereniging van Zoeterwoude. De ijsclub is uitgegroeid tot een levendige vereniging met allerlei extra activiteiten, zowel in de zomer als in de winter.

In de lente, zomer en in een deel van de herfst, wanneer het schaatsseizoen afgelopen of nog niet begonnen is, kunnen de leden van de ijsclub rekenen op droogtraining, fietstraining of skeelertraining. De leden die schaatswedstrijden rijden op de Uithof zijn verplicht aan twee van deze trainingen mee te doen, voor de andere leden is het vrijwillig. Ook doen er leden mee die niet meer actief meedoen met het schaatsen. De IJsclub haalt ook om de zes weken het oud papier op in Zoeterwoude-dorp.

Uiteraard is de schaatssport het belangrijkste onderdeel in de vereniging, we zijn niet voor niets een IJsclub. De schaatstrainingen voor jongere leden zijn in de schaatshal in Leiden en de schaatshal in Zoetermeer. De oudere leden trainen op de Uithof in Den Haag. Als er natuurijs is worden de schaatstrainingen op de landijsbaan 'Veld 11' gegeven en niet op de kunstijsbanen.

Geen vereniging zonder clubblad. De IJskout is het clubblad van de IJsclub Zoeterwoude en verschijnt twee keer per jaar. Hierin staan o.a. de uitslagen van de wedstrijden. Ook leden kunnen stukjes aanleveren. Er is ook een mogelijkheid om bovenaan de openingspagina het clubblad aan te klikken en te openen.

De IJsclub Zoeterwoude beschikt over een eigen landijsbaan, Veld 11. Deze is gelegen op sportpark Haasbroek in Zoeterwoude-dorp. Deze baan is vanzelfsprekend het grootste deel van de dag open voor het publiek.