infoboekje

Infoboekje

Het wonder van de ijsmeester
dsc04093 dsc04095 dsc04096
dsc04098 dsc04091 dsc04099

Veld 11 bracht vandaag een kleine 700 schaatsers op het ijs. Maar voordat het ijs er was, moest er eerst een wonder worden verricht.

De vorst kabbelde al dagen langs de randen van de baan en weigerde goed toe te slaan. Het ijs groeide maar matig en onvoldoende om deze 700 mensen te kunnen dragen. Maar eergisterenavond brak het licht door bij de ijsmeester. Het moest totaal anders. Niks geen water eronder, gewoon laten zakken op het gras. In allerijl werden de sluizen open gezet en het water vloeide weg. En zie: daar lag een prachtig en krachtig ijsveld. Schuchter liepen de drie ijsmeesters over het ijs, gewapend met boor en centimeter, maar die waren overbodig. Weg was ook de noodzaak de expansievaten open te breken. Weg was de theorie van 8 cm. Weg was eigenlijk alles wat was. Wat terugkwam was ijs, sterk genoeg voor al die mensen.

dsc04112

En daar was ook weer dat gevoel, die Hollandse DNA, het geluk van ijs. Weg was het leed van jaren missen, weg was het geloof dat "het nooit meer genoeg zou vriezen". Terugkwam een geweldige reünie van enthousiaste mensen uit Zoeterwoude en wijde omgeving. Terug kwamen de schare uitbundige kinderen op dubbele ijzertjes, met sleetjes, met stoel en met twinkelende opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, vaders en moeders, die vallende kinderen opraapten en weer neerzetten met de opdracht: dit is Nederland en vooruit: schaatsen. En boven dit alles scheen de zon op deze onovertroffen zondag in januari. Nee beste ijsmeesters en alle vrijwilligers: het was fantastisch en wat een werk hebben jullie eraan gehad. Het bestuur kan trots op jullie zijn, meer dan trots. En beste mensen blijf hopen en geloven op meer. Het kan.